Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Újra együtt az első és az utolsó. 2021 Morgan és Peace dollár kibocsátás

Újra együtt az első és az utolsó. 2021 Morgan és Peace dollár kibocsátás

100 éves érmék

1921-ben, 100 évvel ezelőtt adták ki Amerikában az utolsó Morgan és a legelső Peace dollár ezüst érméket. Ennek tiszteletére 2021 május 24-én az Egyesült Államok pénzverdéje két 0.999 finomságú, ezüstdollár érmét bocsát ki. Az érméken egy-egy "O" és "CC" jelet helyeznek el a hátoldalon a koszorú alatt a New Orleans-i és Carson City-i pénzverdejelek helyén, amelyek a 19. század végén és a 20. század elején az említett létesítményekben vert dollárokon szerepeltek. Mind az 5 érmét 175 000 darabos limittel dobják piacra. Személyenként maximum 25 darabot lehet megvásárolni. Az "O" és "CC" verdejellel ellátott dollárok darabonként 85 dollárért lesznek kaphatók.

A San Francisco-i "S" és a denveri "D" verdejelekkel ellátott 2021-es Morgan-dollárok június 1-jén kerülnek forgalomba. Legvégül a 2021-es Peace-dollárral együtt június 7-én egy másik Morgan érme is forgalomba kerül majd, amely nem rendelkezik verdejelekkel. A Peace-dollárt 200 000 db-os példányszámban fogják a gyűjtők rendelkezésére bocsájtani.

Privy jelek

A 2021-es érméket a philadelphiai, a denveri és a San Franciscó-i pénzverdékben verik, ugyanazokban a létesítményekben, amelyek 1921-ben az eredeti Morgan- és Peace-dollárokat is verték. A már nem működő létesítmények tiszteletére a pénzverde az "O" és "CC" pénzverdejeleket utánzó, úgynevezett privy (titkos) jeleket alkalmaz.

A 2021-es Morgan-dollárokon megjelenő privy-jelek az eredeti pénzverdei jelek betűit pajzsdíszbe metszett betűkkel ábrázolják. A Denverben és San Franciscóban vert érméken a létesítmények verdejelzései szerepelnek majd. Néhány Philadelphiában vert érmén nem lesznek privy jelek sem pedig verdejelek, ahogyan az a 19. és 20. században, a philadelphiai pénzverdében vert Morgan-dollárokon is megszokott volt.

Morgan dollár 2021 verdejelek

 

Áremelkedés a láthatáron

A kibocsátott darabszám kb a fele lesz az amerikai gyűjtők táborának. Az érme típus a laikus közönség előtt is ismert és kedvelt, valamint hatalmas nemzetközi tábora van. Biztosak lehetünk benne, hogy a 175 ezer db érme percek alatt gazdára fog találni, majd ezt követően többszörös áron jelenik meg a másodpiacon.  Biztos indikátora ennek, hogy a 100 éves évforduló közeledtével az 1921-es Morgan és Peace dollárok az elmúlt hónapokban hatalmas áremelkedést produkáltak. Mind a két darab 2-2,5-szeres drágulást mutat egy év alatt. Jóllehet nem tartoznak azonos árkategóriába. Az előbbit már 30-35 ezer forintért meg lehet kapni, míg az utóbbit kb 200-230 ezer forintos áron tudjuk beszerezni MS 62 tartásfokon.

Az árazás ellenőrzéséhez az URS skála jól használható ilyen esetben, mikor két érme legtöbb paramétere megegyezik, kivéve a kibocsátás darabszámát. A ritkaság skála szerint a Morgan dollár és a Peace dollár között 4 lépcsőfok van. Előbbi URS-21, utóbbi URS-25-ös kategóriában van. Ha a 35 ezer forintos árat megszorozzuk 1,6 negyedik hatványával (mivel 4 lépcső a távolság), akkor szinte pontosan 230000 ezer forintos árat kapunk eredményül. Az 1,6 egy átlagos szorzó két lépcsőfok árai között. Ilyen esetekben tehát ellenőrizni tudjuk egy adott piaci ár helyességét. Amennyiben ettől eltérő eredményre jutnánk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy vagy alul, vagy túl van árazva valamelyik érme.

Az áremelkedés természetesen a többi évszámra is jellemző. A külföldi katalógusok nem képesek lépést tartani az árak villámgyors változásával. A tavalyi évben kialakult helyzet amúgy is sok új vásárlót terelt az érmepiac mezejére. Az inflációs félelmek miatt sokan kézzelfogható értékekbe szeretnék tenni a pénzüket. Különösen széles közönség mozdult el a nemesfém tartalmú érmék irányába. Mindemellett az elmaradt utazások, szórakozásra szánt pénzek is elősegítették, hogy megnőtt az érdeklődés a régi pénzek felé.