Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Furcsa formájú érme Kanadából

Remzső Laca
2019. 07. 19. 13:16:18

A formára lehet kifogás, de a grafika bájos. Még csak az év felénél járunk, de valószínűleg Kanada nyeri az év legfurább formatervezésű pénzérméjének díját. Ugyanis – és most üljön le minden kedves olvasó – a kanadai pénzverde egy Kanada formájú érmét bocsátott ki, amely grafika eredetileg az ország fennállásának 150. évfordulójára készült, de csak most kerülhetett rá egy pénzre.

Az érme nem egyszerűen csak az ország alakját követi. Az egyik oldalára a Kanadára jellemző állatok is megjelennek rajta. Quebec egy felszálló hóbagoly, Ontariót egy szárnyait összezáró búvár madár, Brit Kolumbia pedig medve lett. A fentiek mellett farkasok, rókák és szarvasok is igyekeznek gazdagítani az összképet.

Az érme különlegessége, hogy a terv eredetileg teljesen más céllal készült. Alisha Giroux szórakozásból rajzolt olyan térképet, ahol a tartományokat állat formában jeleníti meg. Amikor elkészült, feltöltötte az internetre, és várta a lájkokat. Meg is lepődött, amikor egy éve a kanadai pénzverde megkereste, hogy szeretnék a térképét érme formájában kiadni.

A Kanada formájú érmét ezüstből gyártják, 85 grammot nyom, és 340 kanadai dollárért lehet megvásárolni. A másik oldalát természetesen a jól bevált juharlevél és az elmaradhatatlan II. Erzsébet királynő díszíti.