Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Érme tartásfok táblázat MS60-MS70-ig

A felső tagozat, avagy az UNC érmék osztályozása MS60-MS70-ig

A Sheldon skála egyik legfontosabb jellemzője és egyben vívmánya az a részletesség, amivel az UNC darabokat 10 különféle kategóriába sorolja. Magyarországon a numizmatikai kereskedés során az egyik legtöbb nézeteltérés abból támad, hogy az üzletfelek vélekedése az UNC tartásfokról sok esetben eltérő. Egyesek szemében egy karcos érme nem lehet UNC, míg mások szerint igen.

 

Az általam használt és bemutatott skála elfogadja az UNC tartományban a karcolásokat, de különbséget tesz a szabad szemmel látható és az 5-6-szoros nagyítás alatt észlelhető hibák között. Sheldon szerint a vízválasztó jellemző a kopás. Ez az a pont, ahol a vizsgált érme elveszíti az UNC tartásfok minősítést. Egészen addig, amíg ez nem következik be, az érme valamelyik Mint State(MS) kategóriába fog kerülni. Jöjjön hát a “felső tagozat” 10 fokozata:

 • MS60 Nem vonzó, de verdefényes darab. Sok karc (zsák jel) található rajta, ami a gyártás és zsákos tárolás során keletkezett, de semmilyen kopás nem mutatható ki. A hajszálvonalak nagy koncentrációja (karcolások az érme felületén) miatt az általános megjelenés nagyon rossz. A réz érmék sötétek, foltosak lehetnek.
 •  MS61 A verdefény csillogása csökkenhet vagy észrevehetően károsodhat, és a felületen kis érintkezési pontok vannak. A mikrokarcolások nagyon észrevehetőek lehetnek és nem vonzó foltként jelennek meg a nagy területeken vagy a főbb jellemzőkön. Előfordulhat, hogy ütéshibák (zsák jel) jelennek meg, és a minőség észrevehetően rossz. A megjelenése nem vonzó. A rézdarabok általában tompák, sötétek és esetleg foltosak.
 • MS62 Károsodott vagy tompa verdefényes csillogás jellemzi. A mikrókarcok nagyon észrevehetőek lehetnek. A fő jellemzőkön kifogásolható jelek (zsák jel) láthatók. A verdei minősége az átlag alatti. Összességében azonban elfogadható a megjelenése. A réz érmék színtónusa csökkent.
 • MS63 A verdefényes csillogása kissé károsodhat. Számos kis érintkezési jel és néhány szétszórt, nagyobb jel látható rajta. A kis hajszálkarcolások nagyítás nélkül láthatók. Az általános minőség átlagos, de összességében az érme meglehetősen vonzó. A rézdarabok sötétek vagy tompák lehetnek.
 • MS64 Az érme jó, összességében átlagosan verdefényes. Több nyilvánvaló kis érintkezési jel, valamint egy vagy két mérsékelten nehéz jel is jelen lehet. Alacsony, (3-4x) nagyítás mellett egy vagy két kis hajszálméretű karcvonal található.  Vonzó, de általános minőség, kellemes megjelenés. A réz érmék kissé tompák lehetnek.
 • MS65 Az érme vonzó, magas minőségű verdefényes csillogást. Néhány, kicsi, szétszórt jelzés, vagy két nagyobb jel lehet jelen, és egy vagy két kis, hajszálméretű vonal látható (5x +) nagyítás alatt. Az általános minőség átlag feletti, és a megjelenés nagyon kellemes. A réz érmék teljes fényűek, eredeti vagy sötét színűek.
 • MS67 Az érme éles, teljes, eredeti verdefényeséggel, három vagy négy nagyon kis érintkezési jellel,  és egyetlen, észrevehetőbb, de nem károsító jelzéssel. Egy vagy két kis hajszálvonal látható (6x +) nagyítás alatt. A megjelenése kivételes. A réz érmék fényes eredeti színnel rendelkeznek.
 • MS68 Az érme éles, teljes, eredeti verdefényes csillogással, legfeljebb négy, enyhén szétszórt, érintési jellel vagy hibával rendelkezik. Csak minimálishiányosságai vannak. Nem találhatunk rajta hajszálvonalakat. A réz érmék fényes eredeti színnel rendelkeznek. A megjelenés kivételes.
 • MS69 Az érme éles, teljes, eredeti verdefényes csillogással. Hiányosságai szinte észrevehetetlenek. Nem több, mint két kisebb érintési jellel vagy hibával. Nincsenek hajszálvonalak vagy karcolási jelek. A megjelenés kivételes.
 • MS70 A tökéletes érme, ahogyan verve lett. Nincs kopás, érintés, karcolás vagy más érmével való érintkezés nyoma (5x) nagyításnál sem. Régi érmék szinte nem is léteznek ebben az osztályban. A réz érmék világosak, teljes eredeti színnel és csillogásal. A megjelenés egészen kivételes.
 • MS66 Az érme minősége átlag feletti és a teljes, eredeti verdefényét prezentálja. Nem több, mint két vagy három kisebb, de észrevehető érintkezési jel. Néhány nagyon könnyű hajszálvonal (6x +) nagyítás alatt észrevehető, vagy lehet egy vagy két könnyű folt a felszínén. A megjelenésnek átlag fölöttinek kell lennie. A réz érmék színe teljesen eredeti vagy enyhe tónusúak.