Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A hullámos talpú érme piaci ára és az érmepiac hullámai

Szabó Gábor
2019. 06. 20. 13:08:39
A hullámos talpú érme piaci ára és az érmepiac hullámai

A hullámos talpú 1941-es 2 pengő piaci árának változása remek esszenciája annak, ahogyan az árak az elmúlt évtizedben általánosságban változtak. A bejegyzésben árkatalógus és profit elemzés található.

A hullámos talpú érme piaci ára és az érmepiac hullámai

 

Az 1941-es hullámos talpú 2 pengő értékesítési adatai, amelyek az elmúlt évekből származnak, sokat elárulnak az érme piacának változásairól. Az adatok nem csak az adott típus árának alakulását mutatják be, hanem általánosságban is beszélnek az érme piacának fellendüléséről és hanyatlásáról. A numizmatikai piac hozama rövid, közép- és hosszú távon is eltérő lehet. A hosszabb időtávra vonatkozó tapasztalatok alapján az éves hozam elérheti a 6-8%-ot, míg a középtávú befektetések esetében nem ritka a stagnálás vagy az árak visszaesése. Az érmék ára rövid távon extrém ingadozásokat is mutathat. Nem ritka, hogy bizonyos időszakokban 1-2 év alatt duplázódik az ár. Ha azonban több évtizedre szóló hosszabb időszakot vizsgálunk, akkor leginkább az értéktartás és értékőrzés jellemző.

Az idő pénz, szoktuk mondani. Valóban, mind az idő, mind a pénz fontos tényező, amit figyelembe kell venni. Az alábbi táblázat az előző évek fix árait mutatja. A közelmúltbeli adatok mellett még régebbre visszanyúló archívumokból is gyűjthetünk információkat, hogy szélesebb képet kapjunk az árak időbeli alakulásáról. Az első táblázat az árakat mutatja be, míg a második táblázat a 2010-es bázisértékkel számított adatokat mutatja be. Ez tükrözi az érmék 2010 óta elért hozamát az adott évben. Például a VF20-as tartási fokozatot vizsgálva láthatjuk, hogy 6 év alatt 2016-ig összesen 12%-os árcsökkenés következett be. Ugyanakkor 2010-től 2019-ig ugyanez az érme 49%-os értéknövekedést tapasztalt. Tehát míg az érme értéke a 2010-16 közötti időszakban csökkent, addig a 2010-19 közötti időszakban 49%-kal nőtt.

 

 

Lehet, hogy jövőre olcsóbb lesz?

Ha befektetési szempontból vizsgáljuk a táblázatokat, azonnal feltűnik, hogy a második táblázatban sok negatív előjelű szám található a felső részen. Ez azt jelzi, hogy az érmék ára lefelé tartott 2010 és 2016 között. Ez az időszak alkalmas lehetett a vásárlásra, viszont annál kevésbé az eladásra. Azóta a helyzet javult, és akik megtartották az érméiket, a tartásfoktól függően átlagosan 5-9% éves hozamot tudnak realizálni, ha most piacra dobják azokat. Az előző táblázatból is jól látszik, hogy az elmúlt 3 évben jelentős áremelkedés volt, és ennek köszönhető a helyreállás. Az árak majdnem duplájára emelkedtek ebben az időszakban. Ez az általános tendencia a numizmatikai piacon, amely most éppen a fellendülési fázisban van.

Az írás azt feszegeti, hogy az érmék befektetési célú vásárlása esetén nem mindegy, mikor szállunk be és ki a piacról. Ahogy a részvények esetében is, a buy and hold stratégiát javasoljuk, amely a vedd meg és ülj rajta elvét követi, azonban a vásárlás időzítésen túl nehéz megjósolni a legjobb kiszállási lehetőséget.

A korabeli árkatalógusok szerint a Hullámos talpú 2 pengő 1977-ben 160 forintba, 1995-ben pedig 1000 forintba került, míg ma már kb. 12000 forintért lehet hozzájutni. Ha az árakat mai értékre diszkontáljuk, akkor ez 5460 illetve 7420 forintot jelent. Fontos megjegyezni, hogy mindkét esetben az átlagos éves hozam 10%, ami azt jelenti, hogy az érme értéke évente ennyivel növekedett. Ugyanakkor a reál érték nagyon eltérő és ebben az esetben kijelenthetjük, hogy az idő valóban pénz.

Az érmepiacon rövid távon akár 30-40%-os esést vagy akár kétszeres emelkedést is tapasztalhat, azonban közép és hosszabb távon az átlagos emelkedés évente 7-10% között mozog. Ugyanakkor a reál hozam jóval szerényebb, 1-2%-os növekedést mutat. Azonban jó hír, hogy a jelenlegi sivár gazdasági környezetben ez a hozam még mindig kiemelkedőnek számít.

Update 2020 03.31
Ezt a bejegyzést egy évvel ezelőtt azzal kezdtem és zártam, hogy az érmepiacon, időnként extrém nagy elmozdulások is lehetnek. Ékes példája ennek ez a napokban lezárult aukció, ahol ez a rendkívül szép darab az előzetes várakozások duplájáért kelt el.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hullámtalpas érme