Posted on

A hullámos talpú érme piaci ára és az érmepiac hullámai

1941 Hullámos talpú 2 pengő

Egyszer fent, egyszer lent

Legnagyobb meglepetésemre a minap, amikor az 1941-es hullámos talpú 2 pengős árait keresgéltem, egészen sok használható információt sikerült találnom. Az elmúlt évek eladási adatai sokat mondanak nekünk, nem csak az árak alakulását illetően, hanem az érme piacon tapasztalható fellendülés és hanyatlás váltakozásáról is. Az adatok azt bizonyítják, hogy a numizmatikai piac rövid, közép és hosszú távon egészen más hozamokat képes produkálni. Tapasztalatok szerint hosszabb távon, általában 6-8%-os hozammal kecsegtetnek ezek a befektetési eszközök, miközben közép távon nem ritka a stagnálás vagy a visszaesés jelensége sem. Egészen rövid távot figyelve extra nagy kilengéseket is láthatunk, ha pedig több évtized hosszú időszakot veszünk figyelembe, akkor szintén az értéktartás, értékőrzés a jellemző. Ez a sokféleség tehát különböző mértékű hullámzást sejtet a háttérben. Az alábbi táblázatban a sárga mezőkben láthatjuk az interneten fellelhető árakat, míg a zöld mezőkön belül a számított értékek szerepelnek. Szerencsére az archívumokban a korábbi évekből is kaptunk adatokat, így nagyobb rálátást nyerhetünk az árak alakulására.

1941 2 pengő Hullámos talpú
1941 Hullámos 2 pengő árak 2010-2019 között

Mikor szálljunk be?

Dolgozzuk fel hát a fenti táblázatot elsősorban befektetési szempontból. Amit rögtön láthatunk, hogy a táblázat tetején rengeteg negatív előjelű szám szerepel. Ez azt jelenti, hogy a 2010- 2016 közötti időszakban az érme ára lejtmenetben volt. Aki ekkor vásárolt, majd eladott, az negatív hozamot volt kénytelen elkönyvelni. Persze mostanra már rendeződött a helyzet és, aki a mai napig megtartotta az érmét és most dobta piacra, az a tartásfoktól függően 5-9% átlagos, éves hozamra tehetett szert. A fenti táblázatból jól látható az is, hogy az elmúlt 3 év jelentős áremelkedésének volt köszönhető ez a helyreállás, hiszen ez alatt az idő alatt, majd duplájára emelkedtek az árak. Ez egyébként általánosan igaz a numizmatikai piac egészére, ami épp egy jelentős felívelő szakaszban van.

Hullámos 2 pengő hozam
1941 Hullámos 2 pengő hozam

Buy and hold mindörökké?

Vegyük tehát észre, hogy nagyon nem mindegy mikor szállunk be és mikor ki a piacról. Mint a részvények esetében, a buy and hold stratégia itt is célravezető lehet, de az sem végtelen ideig. A buy and hold stratégi annyit jelent konyhanyelven, hogy vedd meg és ülj rajta. Hogy ez sem mindig célravezető, azt az alábbival szeretném megmutatni.
Sikerült rátalálnom egy 1982-es árazásra, amikor is a Hullámos 2 pengő UNC tartásfokon 200 ft-ba egy XF tartású darab pedig 125 ft- ba került. Az inflációt és a vásárlóértéket figyelembe véve a két összeg, mai áron számolva 14200 ft (UNC) és 8875 ft (XF). Ez szinte tökéletesen megegyezik a mostani árakkal és ez azt jelenti, hogy a befektetés reál hozamot nem termelt, pusztán értékmegőrzésre volt alkalmas.

Összegzés
Az érmepiaci árak tehát rövid távon akár eshetnek 30-40%-ot vagy éppen emelkedhetnek a duplájára is. Közép és hosszabb távon az átlagos emelkedés mértéke 6-8 % közé tehető évente, míg extra hosszú távon az értékmegőrzés valósulhat meg és a reál hozam 0 % körüli.A hullámos talpú 2 pengő csupán egy kiragadott példa. Nem valószínű, hogy bárki aki érmékbe fektet, annak a befektetési gyűjteménye kizárólag ebből az egy fajta példányból tevődne össze. Bizonyára sok darabból áll egy kollekció, amire egyfajta portfólióként lehet tekinteni. Az azonban tény, hogy az árak kéz a kézben járnak és, ha a piac egy része emelkedésnek indul, hamarosan a másik része is követni fogja. Vagyis, ha pl az UNC darabok drágulnak, akkor előbb utóbb a Very fine darabok is drágábbak lesznek. Ha az ezüst krajcárok drágulnak, hamarosan a réz krajcárok is követik a példájukat. És akkor az arany, ezüst, mint nyersanyag piacáról még nem is beszéltünk. A 41-es 2 pengő árváltozása jól mutatja azt is, hogy a gazdasági válság és fellendülés milyen hatással van az érme árakra. Amikor a gazdaság lendülete általánosan erősebb, az emberek többet költenek a hobbikra, gyűjteményekre. Ez keresletet generál, amiről tudjuk milyen hatással van az árakra. Szűkösebb időkben pedig az ilyen típusú költekezés kicsit visszább szorul, magával hozva egy visszaesést a piaci árakban.